BARF, aneb co znamená tato populární zkratka?

Význam zkratky BARF je nejčastěji vysvětlován slovy Biologically Appropriate Raw Food (překládáno jako biologicky vhodná syrová strava), někdy se můžete setkat i s Bones And Raw Food (kosti a syrová potrava). Tato dieta odmítá komerčně vyráběná krmiva, naopak čerpá inspiraci z jídelníčku divokých psích předků. Za vznikem konceptu stojí australský veterinární lékař Ian Billinghurst. Šířit se začal v první polovině 90. let, největšího rozmachu se mu ale dostalo v posledních letech.
psí žrádlo

Od vzniku diety byla tato mnohokrát různě modifikovaná, proto se můžete setkat s lišícími se názory, jak v rámci ní krmit. Obecně se ale dá říci, že 70 – 80% jídelníčku psa by měly tvořit živočišné složky, 20 – 30% prvky rostlinné.

Z čeho by se podle této diety měla strava vašeho psa skládat?

  • Masité kosti by měly tvořit přibližně polovinu celé krmné dávky. Jejich zastoupení je důležité z hlediska obsahu vápníku. Vždy je ale potřeba na ně psa postupně navyknout. Důležité je taky nepodávat kosti vařené, a ideálně vůbec nepoužívat drůbeží kosti kvůli jejich lámavosti.
  • Maso (svalovina) a vnitřnosti přináší do stravy proteiny a vitamíny. Dejte pozor, aby poměr masa a vnitřností byl nejvýše 70:30. V opačném případě může dojít k předávkování vitamíny, vnitřnosti potom také mohou působit projímavě.
  • Ovoce a zelenina, případně další přílohy (obiloviny, byliny) přidáváme do jídelníčku kvůli vláknině. Pokud zeleninu podáváte syrovou, měli byste ji nastrouhat, pro psa potom bude stravitelnější.
  • Mléčné výrobky a vejce také mohou pomoci s dodáním energie a vápníku.
  • Oleje a minerální látky k doplnění energie, esenciálních mastných kyselin a minerálů.

hovězí maso a kost
Představený způsob krmení je náročný na plánování a samostudium, při správném provedení ale může psovi zdravotně výrazně prospět. Dále je důležité si uvědomit, že podíl jednotlivých složek na jídelníčku je potřeba přizpůsobit věku, aktivitě a dalším faktorům. Již sestavený jídelníček je dobré prokonzultovat s veterinářem.